Kulturfestivalen 2013 – Dag 1

 

 

 

Så var det åter dags för Stockholms Kulturfestival samt även We Are Sthlm för kidsen och dag 1 gjorde åtminstone inte mig besviken. Det enda problem som jag hade var min egen beslutsångest för vilka uppträdanden jag skulle se när de krockar med varandra och det måste nog kvala in som dagens I-landsproblem. En väldigt glädjande upptäckt, som även stämmer med hur jag upplevde det förra året, är att Brunkebergsscenen levererar väldigt intressanta och bra upplevelser. De flesta artisterna som uppträder där är relativt okända för den stora massan men flera gånger har jag oplanerat fastnat där och valt bort annat som jag egentligen hade tänkt se. Uppträdandena håller hög kvalitet och ofta är det en väldigt bra publikkontakt eftersom det är en “lagom” stor scen.

Jag började med att utan större förväntningar kolla in nyckelharpsspelaren Emilia Amper och bandet ODE och blev glatt överraskad. Förutom att det blev lite för mycket politiskt prat, oavsett om det som sas var rätt eller ej, så levererade de en bra spelning och fick trots en regnskur med publiken.

Efter det styrde jag mina steg mot Plattan för att se två dansföreställningar, dans är ju ändå temat för årets festival. Först ut var de franska gatudansarna Ex Nihilo och deras If 3=3 och det visade sig vara både en intressant upplevelse och väldigt uttrycksfull att fotografera. Som fotograf blir man ju dessutom extra glad att de väljer en plats där man lätt kan få en ren bakgrund i bilderna. Efter det tog Dansens Hus och deras streetdansföreställning Urban Connection över. Det bjöds på flera separata uppträdanden i olika stilar och även fast alla var duktiga så stack två akter ut lite extra. P*fect bjöd på förstklassig voguing som fick publiken att jubla men utan tvekan så anser jag att Arkeolog 8 levererade den bästa showen. Grymt imponerad av dem och får du chansen att se dem tycker jag att du ska göra det.

Efter all dans var det dags för lite livemusik igen och jag återvände till Brunkebergsscenen där Folk All-in Band levererade en riktigt bra och medryckande konsert. Bandet sprudlade av spelglädje och det smittade av sig på publiken och fler och fler började dansa. Egentligen gick jag dit för att fördriva tiden lite och kolla vad det var men som sagt var så levererar Brunkebergsscenen många trevliga överraskningar som får en att stanna kvar med ett leende. Efter det gick jag ner till GAT-scenen och kollade på den Västafrikanska gitarristen Bombino. Han och hans band levererade en ganska suggestiv och väldigt medryckande musik som helt klart uppskattades av publiken.

Som sagt var, dag 1 levererade verkligen och nu ser jag fram mot dag 2 som bland annat kommer att bjuda på en tribut  till Velvet Underground med Nina Persson, Ebbot Lundberg och Magnus Carlson.

 

Ex Nihilo

 

Ex Nihilo

 

Urban Connection

 

Urban Connection

 

Urban Connection – P*fect

 

Urban Connection – Arkeolog 8

 

Folk All-in Band

 

Folk All-in Band

 

Folk All-in Band

 

Folk All-in Band

 

Bombino

 

© Nicklas Rangne – Bilderna får inte kopieras eller användas utan fotografens tillstånd.